Αναστάτωση επικράτησε χθες στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες έλαβαν μαζικά από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) περί τις 800 κλήσεις σε ακρόαση συνολικά και οι τρεις, για κεραίες της κινητής τηλεφωνίας με μη επαρκή αδειοδότηση.
Πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, για την οποία η πολιτεία έχει αναγνωρίσει την αδυναμία της να παρέχει τις άδειες και για τον λόγο αυτόν έδινε συνεχείς παρατάσεις στη λειτουργία των κεραιών. Η τελευταία είχε δοθεί έως τον Μάιο του 2018. Έκτοτε αναμενόταν η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που θα βάλει τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα και στις παλιές αυτές κεραίες να αδειοδοτηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και όπως είπε χθες στη συνέντευξή του στη «Ν» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, βρίσκεται προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ωστόσο, η ΕΕΤΤ, σε μια κίνηση που από τις εταιρείες χαρακτηρίζεται «ακατανόητη» και «παρωδία», επιλέγει να εξετάσει μία – μία τις 800 αυτές κεραίες, από τις οποίες πολλές πιθανότατα και να μη χρειάζονται ή να μη λειτουργούν.
Αρμόδιο στέλεχος της ΕΕΤΤ, στο οποίο απευθύνθηκε για το θέμα η «Ν», σημείωνε ότι ο λόγος της ακρόασης είναι για να ξεκαθαρίσει το θέμα και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα επιβληθούν πρόστιμα στις εταιρείες. Παραδέχθηκε επίσης ότι για την ελλιπή αδειοδότηση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται η πολιτεία και πρόσθεσε ότι μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου και την ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχει νομοθετικό κενό και άρα η ΕΕΤΤ θα ήταν εκτεθειμένη αν δεν προχωρούσε στις κλήσεις για ακρόαση.
Όπως εκτιμάται η ΕΕΤΤ έδρασε χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται σε συνεννόηση με την αγορά και τους συναρμόδιους φορείς για την επίλυση του προβλήματος της αδειοδότησης των κεραιών, ένα θέμα πολύπλοκο, εκκρεμότητα ουσιαστικά από το ξεκίνημα της υπηρεσίας της κινητής τηλεφωνίας.
Της Τέτης Ηγουμενίδη, naftemporiki.gr